Saç dökülmesi, kadınlarda görülen sorunlardan biridir. Tıp dilinde “Alopecia” olarak adlandırılan saç dökülmesi, yaşlanmaya, bazı hastalıklara veya hormonal değişikliklere bağlı olarak her her on kadının birini etkilemektedir. Genellikle kadınlarda tamamen değil bir miktar saç kaybı ve incelme görülür. Saçsızlık, kişide yaşlanma duygusu, ruhsal ve toplumsal olarak kişileri mutsuz eden, ciddi bir sorundur. Günümüzde 18’li yaşlara kadar gerileyen androjenik tip(erkek tipi) saç dökülmesi, kadında saç kaybının en önemli nedenidir.
Kadınlarda saç ekimi; Genetik faktörler, ilaçlar, hormonsal değişiklikler, hastalıklara bağlı dökülmeler, doğum sonrası, menopoz döneminde ve sık saç boyatmaya bağlı saçlardaki yıpranmalar. Yanık veya yara izlerine bağlı saç kayıpları, şakak bölgesindeki (saçları arkaya çekme nedeniyle olan) saç kayıplar üzerinde etkindir. Kadınlarda androjenik (erkeksi tip) hormonların normalden fazla olması, saç dökülmesinin en önemli sebebidir. Androjenik tip saç dökülmesinde kesin çözüm yolu saç naklidir. Kadınlarda saç ekimi yapışacağı durumlar, ileri derecede saçları dökülmüş, ön ve üst bölgelerde dökülmenin olduğu, başın arkasında sağlam saçları olan kişilerdi.
Saç ekiminde karar süreci
Saç dökülmesi nedeni ile başvuran hasta, nedenlerinin araştırılıp belirlenmesinin ardından, saç ekimi için tedavi planı oluşturularak uygulama, saçlar kısaltılmadan hastane ortamında yine Plastik Cerrahi Uzmanı tarafından yapılmaktadır. Saç nakli iki kulak ve ensenin üst bölümünde kalan, genetik olarak hiç dökülmeme özelliğine sahip saç köklerinin, saçsız alanlara açıla mikrokanallara özel tekniklerle nakledilmesi işlemidir. Saç nakli, günümüzde erkeklerin en çok tercih ettiği estetik cerrahi girişimi olarak bilinmektedir.
Operasyonda hangi yöntem kullanılmaktadır?
FUE(Foliküler ünite Ekstraksiyonu) yönteminde, saç kökleri en verimli yerinden bir olan İki kulak arasındaki saç çemberi ‘kalıcı saç’ olarak tanımlanan yerden mikromotor yardımı ile tek tek çıkarılarak nakle hazırlanır. FUE, nakledilecek köklerin mikromotor kullanımındaki amaç, fazla saç kökünün daha kısa sürede alınmasını sağlamaktır. Yöntemin avantajı teker-teker çıkarılan köklerin yerlerinin belli olmaması, yani iz kalmamasıdır. Operasyon başarısında cerrah ve hemşire ekibinin saç ekimi konusundaki deneyimi ve bilgisi en önemli faktördür. Doğru ellerde olmadığı sürece saç köklerine zarar verme riski daha yüksektir.
Kimlere saç nakli yapılabilir?
Saç naklinin en çok uygulandığı gruptur androjenik tip (erkeksi tip) saç dökülmesi kadınlar. Ayrıca yanık ya da travma sonrasında saçında ve kaşında çıplak alan oluşanlar, menopoz sonrası oluşan hormonal değişiklikler, hastalıklar sonrası saçsız kalmış olan kişiler de saç nakline adaydırlar. Erken dönemlerdeki dökülmelerde, nakil işlemi için uygun dönem değildir. Dökülmelerin sınırının belirlenmesi beklenir. Kadınlardaki saç dökülmesi ön ve orta hatlarda seyrelme şeklinde ve iki kulak arasındaki saçları dökülme yok ise rahatlıkla saç ekimi işlemi yapılabilir.
Saç ekildikten sonrasında günlük nasıl olur?
Operasyon sonrasında, bir gecelik bandaj saç köklerinin alındığı bölgeye uygulanır. bu bandaj ertesi gün yapılacak saç yıkama ve kontrol alınır. İlk on günlük aşamada oluşan ince kabuklanmalar görünüm, kabuklar kepek gibi dökülür. Yıkama talimatlarına uyulduğu takdirde biraz daha temizlenir ve rahatsız etmeyecektir. Saç nakli yapılan bölge bu dönemde şapka veya bere kullanarak gizlenebilir. Yeni nakledilenlerin saçların bir kısmı, operasyonu sonraki ilk altı hafta içerisinde dökülmesi normaldir.
Yeni saçların gelişimi ilk üç ay içerinde sürmektedir. Saç ekiminden 1 yıl sonra istenilen görünüme ulaşılır, iyi bir saç nakli sonrasında ekilmiş kökler çıplak gözle ayırt edilemez.
Yapılması gereken işlemler var mıdır?
Saç kaybı ömür boyu devam edecek bir süreçtir. Saç ekimi operasyon sonrasında uygulamayı desteklemek ve mevcut saçları korumak için PRP ilaç tedavileri ve mezoterapi tavsiye edilmektedir.